top of page

Information om bekväm utrustning
På DabbaDogs samtliga kurser och aktiviteter använder vi sele. Inga hundar kopplas fast i halsen på någon av mina tjänster. Vi änvänder även koppel på minst 5 meter.
Varför? Nedan kan du läsa om effekter av halsband, mina kriterier för en välanpassad sele samt annan info angående utrustningen jag använder och rekommenderar.
Jag går igenom detta på samtliga av mina kurser då det enligt mig är grunden för att hunden ska känna sig bekväm och må bra. På så sätt kan vi även minska risken för skador och problembeteenden. Hundens välbefinnande kommer alltid i första hand hos DabbaDog.
Sele och koppel går att låna på kurser och aktiviteter. Om du behöver låna utrustning, meddela detta via mail innan vi start.
Varför använder vi sele?
Anledningen till att jag rekommenderar och använder sele är för att användandet av halsband har många negativa effekter för hunden. Om vi bara stannar upp för ett ögonblick och tänker efter hur det skulle kännas att vara fastsatt i halsen, tror jag att de flesta inser att det inte är speciellt trevligt. Om jag tar min egen hand och sätter runt min hals och strupe upplever jag snabbt en obehaglig känsla. När jag sedan försöker svälja ökar obehaget. Om jag lägger på lite tryck får jag problem med att andas och svälja normalt. Obehaget ökar. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas med ett plötsligt ryck eller att uppleva detta dagligen.
Vi har liknande anatomi som våra hundar och de känner smärta precis som vi gör.
Tryck mot hals/strupe/nacke ger smärta och kan skada vitala organ. Det är inte alltid lätt att upptäcka dessa skador eller smärta. Speciellt om hunden inte blir undersökt och även då kan vissa tillstånd vara svåra att upptäcka. Smärta skapar ofta beteendeproblem.
I studier har man hittat samband mellan användning av halsband och rygg-/nackproblem hos hund. Man har även funnit samband med användning av halsband och att hunden slickar på sina tassar. Något som kan vara tecken på bl.a stress och smärta i tassar, ben, skuldror.
Val av sele
Var noga i ditt val av sele. Jag rekommenderar en välanpassad Y-sele/H-sele. Alltså en sele som ser ut som ett "Y" fram på hundens bröst och ett "H" på ryggen sett uppifrån. Med följande kriterier;
A. Fram på bröstet ska selen gå ihop på bröstbenet eller "bröstknappen" som det även kallas, den hårda delen ni känner fram på hundens bröst.
B. Selen ska inte sitta tajt i armhålan. Det ska vara gott om plats mellan selen och armhålan. Hundens framben ska inte nudda selen då den rör sig.
C. Selen kopplas alltid i ringen uppe på ryggen.
Jag rekommenderar sele av märket Haqihana;
- Bra passform och storlekar för olika typer av hundar och raser.
-Lätt på ryggen utan att vara skrymmande eller med täckande/tung ryggplatta/handtag.
-Reglerbar på 5 ställen för en bra passform.
-Mjuka och sköna utan skavande sömmar.
-Ger rörelsefrihet.
- 5 års garanti!
Haqihana har även koppel som finns i längderna 5 eller 10 meter;
- Långa koppel som ger frihet för hunden.
- Lätta koppel och hakar som inte tynger ner.
- Tar väldigt lite plats.
Jag tar avstånd från användningar av all typ av "antidragutrustning" som till exempel nosgrimma, utrustning som skär in i huden, selar som kopplas framtill osv. då jag anser att det hindrar hundens rörelser, skapar obehag, smärta och/eller frustration.
Varför använder vi 5 meter koppel eller längre?
Längden på kopplet är otroligt viktig. Det är väldigt frustrerande att sitta fast. Vi kan bara föreställa oss hur det känns. Med ett längre koppel och bra koppelteknik kan vi minska frustrationen hos hunden. Studier visar att kopplets längd spelar en stor roll när det gäller hundens förmåga att koppla av under promenader. Ju längre koppel desto bättre.
I en vetenskaplig undersökning såg man att kopplets längd hade stor betydelse för hur mycket hunden luktar på promenaden. Det var stor skillnad på kort och långt koppel. Ju längre kopplet var, desto mera tid spenderade hundarna åt att lukta. När hunden luktar sänks pulsen. De får utlopp för ett naturligt beteende som gör att de känner sig nöjda och mår bra.
Jag rekommenderar en koppellängd på minst 5 meter. Längre om möjligt. För skogspromenader och i andra miljöer som där hunden kan röra sig mera fritt rekommenderar jag att du använder en långlina på 15 meter. Det är även viktigt med bra teknik för hantering av koppel. Något jag lär ut på mina klasser.
Enligt mig främjar ett längre koppel naturliga beteenden som att lukta och utforska som gör att hunden känner sig nöjd och glad. Det ger utrymme för autentisk kommunikation då man använder riktning och rörelse med sin kropp samt röst för att kommunicera med sin hund. Något jag också lär ut på mina klasser. Det ger mera frihet och en känsla av välbefinnande för hunden.
Smärta, frustration och stress påverkar hundens beteende
Precis som oss människor kan hundar vara mera lättretlig och ha lägre tolerans när de har ont och/eller känner sig stressade. De kanske inte vill inte ha andra nära, inte ha närkontakt i rädsla för att det ska göra ont. Speciellt individer som man inte känner och inte litar på. Eller de man vet är bordusa och inte lyssnar speciellt bra. Hunden kan yttrycka det på olika sätt. Allt från att ge lugnande signaler till att morra, göra utfall eller bitas.
Hundar kan även hantera obehaget och stressen genom att vara högaktiva och exalterade. Röra sig snabbt, dra i kopplet, hoppa på människor, skälla eller gny, insistera på intensiva interaktioner med andra hundar samt springa snabbt och länge. Det är ett sätt att få utlopp för sin stress men det genrerar tyvärr ny stresshormon som försätter hunden i en ond cirkel och kan skapa många olika problem för hunden.
Vad spelar det för roll om jag använder halsband om hunden inte drar?
Det räcker med ett ryck i halsbandet för att skapa permanent smärta. Även om det inte är med avsikt eller för kanske för att flytta hunden ur en farlig situation. Det är för hundens välbefinnande och säkerhet.
Drar hunden mera i sele?
Nej. Ofta drar de mindre. Speciellt om man använder ett längre koppel på minst 5 meter. Gärna längre när det är möjligt. Det tar tid att skapa nya vanor och sänka stressnivåer. Räkna med en månad. Om hunden ändå drar, titta på orsaker till varför hunden kan vara stressad. Till exempel miljön ni går i, på vilket sätt ni gör era promenader eller andra aktiviteter. Kontakta utbildad instruktör som arbetar med etiska metoder om du bhöver råd och hjälp.
Jag vill att hunden ska känna sig så bekväm som möjligt och vill göra mitt yttersta för att undvika frustration, obehag, smärta och stress. Promenader utgör en stor och viktig del i många hundars liv. Det är därför viktigt för mig att ge rätt förutsättningar för att hund och ägare ska kunna njuta av promenaden tillsammans.
Läs mera;
Pulse study (en studie om hur kopplets läng påverkar hundens hjärtfrekvens).
www.dogfieldstudy.com/en/pulse-study/at-the-heart-of-the-walk?
Hundpsykologen Anders Hallgren skriver om hur halsband kan skada.
andershallgren.blogg.se/2014/february/halsband-kan-skada.html







bottom of page